Laurens Huijsman uit Nieuwegein Nederlands kampioen Huurkarten 2023

Het Nieuwegeinse karttalent Laurens Huijsman heeft in december 2023 de Nederlandse titel ‘Huurkarten Formula Karting Junior 2023’ binnengehaald. Deze titel heeft hij niet cadeau gekregen. Zo heeft hij het hele jaar in heel Nederland en België (Spa) keihard getraind en moest hij er voor zorgen dat hij bij elke wedstrijd goed presteerde.

Laurens Huijsman

Laurens blikt dan ook met een trots gevoel terug op de behaalde resultaten, want zo lang is hij eigenlijk nog niet actief binnen deze tak van sport. Net als vele jongens begon hij met voetballen bij VV De Meern en in zijn vrije tijd was het vooral gamen. Maar op vakantie in het Spaanse Alicante kwam hij in aanraking met de kartsport en was hij verkocht.

“In de buurt van ons vakantieadres werd een nieuwe kartbaan geopend en dat leek me wel leuk om te gaan doen” zegt Laurens. “Maar ik vond het zo leuk, dat ik elke dag wel even ging karten. Terug in Nederland heb ik mij aangesloten bij de Den Hartog Academie Kartschool. Hier kan je een kart huren, les krijgen en door heel Nederland trainen en racen.”

Vanaf die tijd ging het steeds beter met de 16-jarige karter en bleek al snel dat hij over het nodige talent beschikt. Ondertussen zit hij ook nog op het Christelijk Gymnasium in Utrecht en ook deze studie gaat hem goed af. “Mijn ouders zijn gescheiden en daarom ben ik gedurende de week bij mijn vader in Nieuwegein en in het weekeinde bij mijn moeder in Almere. Natuurlijk is het wel eens druk met reizen, trainen, leren, enzovoorts, maar ik kan het eigenlijk best goed aan.”

Stroomversnelling
Vanaf september 2021 is alles in een stroomversnelling gekomen door de trainingen clubraces bij Den Hartog. De wedstrijden worden door heel Nederland georganiseerd om te kijken wie de beste karters zijn voor de toekomst. Zo deed Laurens mee aan clubraces in Veenendaal, Lemiers, Tilburg, Roosendaal, Apeldoorn, Zwolle en Delft. Door de goede resultaten werd Laurens aan het einde van dat jaar toegevoegd aan het Talenten Team, dat mee deed aan het NK Huurkarten Formula Karting.

Zijn eerste race vond plaats in Lelystad, gevolgd door Swalmen, Spa-Franchorchamps, Zwolle, Middelburg en Oldenzaal. In Lelystad, Spa-Franchorchamps en Swalmen werd ook nog voor tweede keer gereden. Het kampioenschap behelsde 9 races door het hele land. In de praktijk betekende dat heel veel reizen en vaak nog een overnachting om voorafgaand aan de wedstrijd nog op de baan te kunnen trainen.

Laurens: ”Mijn moeder en ik reizen soms het hel land door en dat is natuurlijk super. Op vrijdag mag ik wat eerder van school, zodat we op die dag ook de gewenste kartbaan bereiken. Op zaterdag sta ik langs de baan om de verrichtingen van mijn medekarters in andere klasse te zien. Soms nog trainen en dan op zondag zelf te knallen. En dan is het ook leuk dat mijn vader er altijd bij is, opa en oma komen ook af en toe kijken.”

En al dat reizen en trainen heeft zijn vruchten afgeworpen, want het leverde hem uiteindelijk de titel Nederlands Kampioen Huurkarten op (6 overwinningen en 3 tweede plaatsen) en dat is een prachtige prestatie. De meeste karters zijn namelijk al 7 of 8 jaar bezig, terwijl Laurens net 2 jaar actief is.

Laurens Huijsman

Voor 2024 gaat Laurens in een hogere klasse rijden bij het NK Huurkarts. Tevens gaat hij internationaal rijden met het Europees Kampioenschap Huurkarten. En als klap op de vuurpijl is hij lid geworden van het kartteam van Montfoort Motorsports uit De Meern waar hij met een eigen kart mee gaat doen aan het Dutch Open van Tillotson.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk